Husk Fars Dag 💚

Mors Dag kender alle, og det var da også den mærkedag, der blev introduceret først. Men ikke længe efter, at den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howeopfandt fænomenet Mors Dag, fik fædrene også deres særlige dag, nemlig i 1909. Ligesom Mors Dag er fars Dag en amerikansk opfindelse, som opstod i hovedet på Sonora Louise Dodd fra Washington, da hun havde overværet en Mors Dag-prædiken i sin lokale kirke.

Hendes idé var, at Fars Dag skulle ligge i juni, da hendes egen far havde fødselsdag 5. juni, men af praktiske grunde blev dagen første gang markeret den 19. juni i Sonora Louise Dodds hjemby, Spokane i Washington. Mærkedagen spredte sig hurtigt til resten af USA, og i 1972 972 underskrev den daværende præsident, Richard Nixon, en erklæring om, at den tredje søndag i juni var officiel Fars Dag, og han gjorde dagen til en amerikansk helligdag.

I Danmark har vi fejret Fars Dag siden omkring 1935, men vi har lagt mærkedagen på den dato, Sonora Louise Doddoprindeligt havde ønsket, nemlig den 5. juni. Grundlovsdag, som i forvejen er en festdag. Datoen for fejringen af fædre varierer fra land til land. I de øvrige nordiske lande ligger Fars Dag fx den anden søndag i november – en dato, man også forsøgte sig med i Danmark i årene 1947-1956. Det vakte dog ikke genklang hos danskerne, som flyttede mærkedagen tilbage til den 5. juni.

Hvad der måske vil overraske nogle, er at den traditionelle gave på Fars Dag er blomster. Oprindeligt var Mors Dag-blomsten nellike, og Sonora Louise Dodd valgte rose som Fars Dag-blomsten. Røde roser til de levende fædre og hvide roser til de døde fædre.

Meeen – måske bliver din far mere glad for en håndgribelig opmærksomhed, som gør hans hverdag lidt lækrere? Og selv om han måske ikke viser det endsige formulerer det, vil den allerbedste gave sandsynligvis være et kort, hvor du fortæller, hvorfor lige præcis han er en god far.

Hvis du har brug for lidt inspiration til en Fars Dags-gave, har vi herunder udvalgt nogle gode bud til alle budgetter.

Under 100 kr.
Alt I Én Balm 30 ml, 99 kr.

Under 200 kr.
Herre Skæg- & Kropsolie 100 ml, 189 kr.

Under 300 kr.
Herre Ansigtscreme 50 ml, 269 kr.

Under 400 kr.
Vitamin Boost Serum 20 ml, 349 kr.

Mere inspiration

Tina og Sarah fortæller om Ansigtsmist/skintonic

Se Tina Søgaard, stifter og ejer af Ecooking, sammen med Sarah Grünewald forklare hvordan du…..

Læs mere

Tina og Sarah fortæller om Ansigtsscrub

Se Tina Søgaard, stifter og ejer af Ecooking, sammen med Sarah Grünewald forklare hvordan du…..

Læs mere

Tina og Sarah fortæller om Derma ruller

Se Tina Søgaard, stifter og ejer af Ecooking, sammen med Sarah Grünewald forklare hvordan du…..

Læs mere