Whocopied.me

Hvorfor giver solcreme gule pletter på tøjet?


Alle solcremerne indeholder enten fysiske eller kemiske filtre. Det er disse UV-filte som beskytter
mod solens skadelige stråler. Både fysiske og kemiske uv-filtre pletter på tekstiler, de kemiske
 filtre giver gule pletter og de fysiske giver hvide pletter.

Alle kemiske uv-filtre er gule i farven, og det er farven på filtrene, som giver de gule pletter på tøj
 og sengetøj. Det kan variere fra person til person, hvor meget solcremen smitter alt efter, hvor
 tykt et lag solcreme som påføres, og om solcremen når at trænge ind, eller ligger og fedter på
 huden. Derudover har mængden af SPF betydning for, hvor meget solcremen pletter. 
Jo højere SPF jo mere tendens, ser vi at der vil komme pletter.

Hvordan undgår jeg pletter på tøjet? Og hvad gør jeg når uheldet er ude?


UV-filtre kan give pletter på tøjet, og derfor er det vigtigt, at du lader din solbeskyttelse tørre godt ind i huden, inden du tager sommertøjet over hovedet. På den måde mindsker du risikoen for pletter på tøjet.

Når der er kommet pletter på tekstiler, er det vigtigt at undgå at vaske ved for høje temperaturer (40 grader er for højt). Det gør nemlig, at pletterne vil have tendens til at sætte sig bedre fast. Det kan nogle gange hjælpe at lægge tøjet i blød i ca. 24 timer i koldt vand fra hanen. Derudover er det en fordel, at den første maskinvask køres igennem uden vaskemiddel. Der kan også være ioner i vaskemidler som gør, at det vil sætte sig fast i stedet for at det vaskes af. Du kan med fordel gentage denne maskinvask, hvor du påfører rigeligt flydende koncentreret vaskemiddel til kulørte tekstiler direkte på pletten og lad det virke natten over, så tøjfibrene får lov at svulme op. Husk at vaske tøjet efter anvisningen på tekstilmærket. Det kan være nødvendigt at gentag processen 2-3 gange.

OBS: Det er vigtigt ikke at anvende vaskepulver med optisk hvidt, blegemiddel eller pletfjerner med OXI-effekt, da det forværrer pletterne og gøre dem mere permanente.

Bonus info:
Personer som bor i Jylland vil have nemmere ved at vaske pletter af end forbrugere i hovedstaden pga. indholdet af ioner i vandet der er i forhold til hårdheden på vandt.

Solprodukter:

Bliv inspireret