Whocopied.me

Hvad vil det sige, at et produkt har en a-kolbe, b eller c-kolbe? Og hvordan afgør Kemiluppen, hvordan et produkt skal bedømmes?


Forbrugerrådet Tænk Kemi har app’en Kemiluppen, som kan hjælpe dig, som forbruger, med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og personlige plejeprodukter. Uønsket kemi kan være ingredienser, som fx mistænkes for at være allergifremkaldende eller hormonforstyrrende.

Hvad betyder A, B og C-kolbe?

  • A-kolbe betyder, at dit produkt er uden en række problematiske stoffer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har på sin liste.
  • B-kolbe betyder, at dit produkt er fri for en række problematiske stoffer, men fx indeholder parfume, som kan være allergifremkaldende eller belaste miljøet. Hvis du vil minimere risikoen for parfumeallergi og tage ekstra hensyn til miljøet, kan du derfor gå udenom produkter med B-kolbe.
  • C-kolbe betyder, at dit produkt indeholder ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Ingredienserne er lovlige at anvende og dit produkt i sig selv udgøre ikke en risiko for dig. Produktet bidrager til din samlede udsættelse for denne ingrediens, som mistænkes for at være problematisk – kendt som ”cocktaileffekten”. Ved C-kolbe kan der også være tale om en ingrediens, som er forbudt at bruge i produkter og i dette tilfælde, vil det fremgå tydeligt

Hvordan vurderer Kemiluppen dit produkt?

Kemiluppen vurderer produkterne med en ’deklarationstest’, hvor de tjekker ingredienslisten på det pågældende produkt for uønskede ingredienser. Kemiluppen tager altså ikke højde for mængden af den pågældende ingrediens, men vurderer udelukkende ingredienslisten.

Hvorfor har vi produkter med C-kolbe?

Kemiluppen er et rigtig godt redskab for dig, som forbruger, men desværre giver det ikke altid et retvisende billede af et produkt. Dette fordi, Kemiluppen ikke ser på selve recepten på et produkt, men kun på ingredienslisten. Det vil sige, at uanset om et produkt indeholder 0,001 % eller 100 % af en ingrediens, så vil det altid bonne ud hos Kemiluppen og give en B eller C-kolbe.
Dette er bl.a. tilfældet med vores Acne Serum, som indeholder den aktive ingrediens salicylsyre, som er en ingrediens udvundet fra naturen, og som er særligt effektiv ved urenheder. I vores Acne Serum har vi 0,3 % % salicylsyre i. Lovgivningen siger, at man må have 2 % af denne ingrediens i et produkt.
”Hos Ecooking har vi altid først og fremmest fokus på effekt. Vores Acne Serum indeholder 0,3 % % salicylsyre – en så lille mængde, at der faktisk er mere salicylsyre i en helt almindelig Kodimagnyl, som du indtager, end der er i vores Acne Serum, som du påfører din hud. Så bl.a. i Acne Serums tilfælde vil ikke gå på bekostning med effekten af produktet for at få en A-kolbe.” – Tina Søgaard, stifter & indehaver.