Whocopied.me

Deodorant uden aluminium – Hvorfor? Og hvordan virker den?

Deodoranter uden aluminium er blevet yderst populært. Men hvad er det helt præcist, der er forskellen på en deodorant og en anti-perspirant?

Forskellen på en naturlig deo og en anti-perspirant?

Deodorantens funktion er at maskere lugten og minimere bakterier – dog er deodorantens rolle ikke, at forhindre selve svedproduktionen. Vores Ecooking Deo Roll On er en naturlig deo, og den indeholder eksempelvis ingredienser, som kemisk fælder og absorberer lugt-molekyler. Den er blid mod huden og særligt effektiv at benytte efter barbering. Der er derfor ikke tale om en anti-perspirant der decideret nedsætter svedproduktionen. Anti-perspiranter indeholder ofte aluminiumklorid. Aluminiumklorid trænger ind i huden og lukker for de kirtler og porer, som lader sveden komme ud. Det fungerer faktisk som små stykker sølvpapir, der lukker for sveden, så den ikke kan komme ud. Ecookings Deo Roll on indeholder ikke Aluminiumklorid, men derimod naturlige alumunium ioner, som stammer fra oprenset ler. Den er derfor ikke aktivt tilsat aluminium, som tilstopper hudens porer.

Er aluminium skadeligt?

Der er mange årsager til at gå efter deodoranter uden aluminium. Dog er det vigtigt at fremhæve, at aluminium ikke pr. definition er farligt – men det er farligt, hvis det indtages i for store mængder. Faktisk er det helt umuligt at undgå aluminium klorid, da vi dagligt opdager det i drikkevarer og madvarer. Indtager man for meget aluminium, har man tidligere konkluderet, at det kan forsage skader på centralnervesystemet eller været kræftfremkaldende. Forbrugerrådet Tænk Kemi har dog efterfølgende vurderet, at aluminium er sikkert at bruge i deodoranter. Denne konklusionen er draget på baggrund at data, som viser, at det kun er en meget lille del som optages igennem huden.*
Der er dog stadig en stor gruppe forbrugere, som har det bedst med at undgå aluminium de steder, hvor det er muligt, da store mængder aluminium ikke er godt for kroppen. Derfor er en naturlig deo det oplagte valg:

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger naturlig deo?

• Kig efter mælkesyrerrester – disse modvirker nemlig luftgener. Ecooking Deo Roll on indeholder Dermosoft Decalact, et mælkesyrebaseret kompleks, der har en positiv indflydelse på bakterier mellem tæer, under arme og i hudfolder. Et naturligt og mildere alternativ til Triclosan og Climbazole.

• Gå efter deodoranter som har en irritationsdæmpende effekt, så den er velegnet at benytte efter hårfjerning og barbering. Ecookings Deo Roll on indeholder Agurkeekstrakt, der har anti-inflammatoriske egenskaber

• Gå efter Roll On frem for spray. Det kan være en god idé at gå efter roll on deodoranter frem for spray deodoranter. Det skyldes primært, at spray deodoranter indeholder unødvendige og skadelige stoffer. Spraydeodoranter danner såkaldte aerosoler. Det er de meget små dråber fra spray, der bliver hængende og spreder sig i luften, så du uundgåeligt vil indånde dem.*

Naturlige deodoranter og tilvænningsperioder?

Når man benytter en naturlig deo, kan der være en tilvænningsperiode på 3-14 dage, før huden vænner sig til deodoranten og lugten camoufleres. For nogle kan det faktisk tage helt op til en måned, før lugten en camoufleret.

Virker Ecookings Naturlige Deo Roll On på mig?

Naturlige Deo Roll on har som sagt en tilvænningsperiode. Dog er der enkelte som vil opleve, at denne Roll On ikke fungerer. Her på kontoret har vi eksempelvis en marathon løber, som til dagligt sveder voldsomt meget, her fungerer Ecookings Naturlige Deo Roll on glimrende. Men samtidigt oplever Tina, som ikke sveder voldsomt meget i det daglige, at Deodoranten ikke camouflerer lugten hos hende.

OBS - Ecookings Deo Roll On med Parfume er udgået.

Kilder:
*Både EU’s videnskabelige komité (SCCS) og det tyske institut for risikovurdering (BfR) har i 2020 lavet vurderinger af deodoranter. https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/aluminium-i-deodoranter-er-praktisk-men-omdiskuteret
* https://kemi.taenk.dk/test/test-kemi-i-deodoranter-0

Inspiration til hverdagen

Mere inspiration